maanantai 22. maaliskuuta 2010

Reissu Saksaan (Passau) ja uusia kavereita :)

Pe-su 19.-21.3.2010

Perjantai meni normaalisti töissä. Ilma oli taas aurinkoinen ja lämmin ja näinkin töistä tullessa kevään ensimmäisen perhosen! Sitruunaperhonen se taisi olla, näytti ainakin kovin keltaiselta. Kotiin päästyäni kävin syömässä leberkäseä, pesin pyykkiä ja lähdin sitten käymään kaupoilla. Parissa kaupassa piti käydä ja siinä samalla kävelin/pyöräilin ulkona vähän ekstraa, koska keli oli niin hieno! :) Aurinko paistoi ja lämpötila lähenteli varmaan 15 astetta. Ostin myös kesän ensimmäisen irtojäätelön! Kaupungilla moni muukin tuntui nauttivan säästä ja monilla oli jätskitöttöröt kädessä. Näin myös yhdellä pihalla pari kukkasta nurmikolla! Jo töistä tullessa katselin, että vihertääkö nurmi hieman, vai kuvittelenko vain…ehken pelkästään vain kuvitellut…?

Kaupalta tultuani piti hoitaa pari asiaa ja kävin myös viime sunnuntaina tapaamieni suomalaispoikien luona kysymässä oliko heillä suunnitelmia illalle. Ja jotain illanviettoa kuulemma oli tiedossa, mukaankin pyysivät. Myös Susanna pyysi mukaan leffaan, mutta koska hän oli kaverinsa kanssa menossa katsomaan saksaksi dubattua leffaa, suomalaisten mukaan lähteminen voitti. (Ja leffan voi mennä katsomaan myöhemminkin, kun se tulee alkuperäiskielellä tänne.) Siinä oli sitten hetki aikaa pyörähtää netissä ja valmistautua. Kahdeksan maissa lähdin näiden suomalaisten, Jarin ja Janin, kanssa ensin pizzalla käymään. Itse en tosin syönyt, kun olin vasta lähtiessä ottanut iltapalaa, join vain kokista. Poikien saatua pizzat syötyä kävelimme tuonne toiselle opiskelijatalolle (Kölpinghaus), jossa oli porukkaa koolla. Paikalla oli sekä paikallisia opiskelijoita että vaihtareita. Siellä tuli jonkin aikaa istuskeltua, juteltua ja nautittua muutama juoma hyvässä seurassa. Oli tosi mukava tavata uusia ihmisiä, etenkin opiskelijoita, kun en heitä aikaisemmin ole juuri tuntenut. Näiden suomalaisten lisäksi tuli tutustuttua mm. kolmeen virolaiseen (2 tyttöä ja 1 poika), kolmeen turkkilaiseen (2 poikaa ja 1 tyttö) ja yhteen unkarilaiseen tyttöön. En muista vielä kaikkien nimiä, kerron ne myöhemmin. Näistä ne virolaistytöt ja turkkilaistyttö asuvat meidän suomalaisten lisäksi tässä asuntolassa. Siellä illanvietossa oli myös muutamia itävaltalaisia ja saksalaisia. Tapasin myös vanhoista tuttavuuksista taas Allanin, Kanan ja Bernin. Kaikki uudet tuttavuudet (ja vanhat) olivat tosi mukavia!
Lähdimme vähän myöhemmin illalla siitä vielä baarissa pyörähtämään. Siellä samassa baarissa, jossa olen käynyt aikaisemminkin, tuli taas ilta vietettyä. Nyt muistan jo sen nimenkin, Verdacht. Ihan mukavaa oli. Kotiin lähdimme kahden maissa.

Seuraavana aamuna heräsin jo yhdeksän maissa lähteäkseni päiväretkelle Passauhin, joka on tuossa melko lähellä mutta Saksan puolella. Juttelin edellisenä päivänä Susannan kanssa viikonlopun suunnitelmista ja hän oli lähdössä lauantaina joidenkin muiden kanssa sinne. Itsekin innostuin kovasti ajatuksesta. Heidän suunnitelmansa kuitenkin muuttuivat niin, että he päättivätkin mennä sunnuntaina. Lauantaille kuitenkin luvattiin hyvää säätä ja sunnuntaille sadetta, joten päätin lähteä itsekseni jo lauantaina. Lisäksi sunnuntaina olisi mukavampi viettää löhöpäivää kuin lauantaina. Ja siitäkin huolimatta lähdin, että edellinen ilta meni vähän pitkäksi. Ihan hyvä kuitenkin, että menin, koska sää oli lauantaina parempi ja Passau oli hieno paikka.

Passau on noin 50 000 asukkaan kaupunki ihan Saksan ja Itävallan rajalla. Se on kuitenkin Saksan puolella Baijerissa. Lähdin lauantaina sinne aamupäivästä junalla. Matka kesti vain tunnin verran eikä maksanut kovin paljoa. Tämä oli elämäni ensimmäinen kerta Saksassa! Ja helppo sinne oli mennä, ei mitään tarkastuksia tms. rajalla. Euroopassa on nykyään niin helppo matkustaa maasta toiseen…
Passau oli tosi hieno vanha (keskiaikainen) kaupunki. Se sijaitsee kolmen joen, Tonavan, Innin ja Ilzin, kohtauspaikassa. Ihan siinä keskustan kupeessa Inn ja Ilz laskevat Tonavaan, ja siitä joki sitten jatkuu Tonavana kohti Linziä, Wieniä, Budapestiä jne. Passau on suunnilleen Welsin kokoinen, mutta se tuntui isommalta ja siellä tuntui olevan paljon enemmän nähtävää. Kaupungin keskusta alkoi oikeastaan heti rautatieaseman kupeesta. Kävelin siitä läpi. Paljon näkyi kauppoja, pari ostoskeskusta ym. Ensimmäisenä silmään sattuivat taas H&M ja VeroModa…ne ovat kyllä levinneet kaikkialle! Ja siellä oli Subway! Niitä en ole Itävallan puolella nähnyt missään. Mutta Saksan puolella näytti olevan. Jatkoin matkaani vanhaan kaupunkiin, jossa kiertelin ympäriinsä. Ostin välipalaksi sämpylän ja jätskin, ettei heti tarvitsisi mennä syömään (vähän oli jo nälkä). Vanhasta kaupungista löytyi paljon hienoja vanhoja taloja, kapeita kujia, pieniä kauppoja, kirkkoja, museoita ym. Niistä kirkoista pari oli tosi isoja ja älyttömän hienoja, kävin sisälläkin. Mielettömät koristelut, kattomaalaukset ym. Keskustassa oli mukavan paljon myös kävelykatuja, missä oli mukava kuljeskella. Jokien läheisyys näkyi myös, molemmilla puolilla virtasi joki, rantaan oli aina lyhyt matka.
Vanhasta kaupungista menin yhden joen yli joen vieressä olevalle kukkulalle, jossa oli vanha linnoitus. Sieltä oli tosi hienot näköalat yli koko kaupungin! Sieltä näkyi hienosti mm. kaikki 3 jokea ja miten ne yhtyvät. Alas tultuani ylitin jälleen joen ja palasin keskustan puolelle. Menin lähimmän ravintolan terassille syömään, koska nälkä alkoi jo kurnia vatsassa. Aamupäivästä keli oli ollut hieman pilvinen (kuitenkin ok lämmin), mutta iltapäivästä aurinko alkoi paistaa ja lämpötila kohota sen myötä. Ilman takkia piti välillä kulkea, kun oli niin lämmin :). Terassilla oli mukava syödä ja paistatella päivää. Söin sellaista vähän pyttipannun tyylistä ruokaa, joka oli nimeltään Tiroler Gröstl. Siinä oli sipulia, pekonia, lihaa, perunaa ym. paistettuna. Palan painikkeeksi tällä kertaa kolaa, kun siideriä ei ole.
Syömisen jälkeen jatkoin matkaa vanhassa kaupungissa. Kävelin joen rannassa ja kävin rannassa olevassa puistossa. Sitten ylitin vielä toisen joen ja menin käymään siellä olevalla kukkulalla, jossa oli kirkko ja jälleen hienot näköalat. Sinne kirkolle (kukkulalle) pääsi kiipeämään sellaisia pitkiä portaita pitkin, jota kulkivat suljetussa ikään kuin tunnelissa, mutta maan päällä… Siellä ”tunnelissa” oli jo kovasti kaikkia kirkollisia maalauksia ym. Ihan hieno juttu ja ihan hieno kirkko oli tämäkin. Sisään en tällä kertaa viitsinyt mennä, kun siellä oli messu menossa… Kirkon ulkopuolelta näki taas maiseman (koko kaupungin) hienosti. Ylös pääsi myös toisia portaita tai tietä pitkin. Menin sitten sitä tietä pitkin alas. Alas tultuani kävelin melkein suorinta tietä junalle. Pari kirkkoa tuli vielä vastaan ja yliopisto, ja kävelin taas (uuden) keskustan läpi. Pääsin suoraan junaan ja palasin Welsiin. Matka meni joutuisasti, kun mukava konduktööri jutteli kanssani melkein koko matkan. Junassa ei ollut montaakaan ihmistä ja hänellä ei ollut hirveästi töitä.

Kotiin päästyäni kävin kyselemässä noilta eilen tapaamiltani ihmisiltä illan suunnitelmista, kun niistä jo eilen oli ollut puhetta. Ja olivathan he taas johonkin bileisiin lähdössä… :) Laittelin oikeastaan vain itseni valmiiksi ja sitten pitikin jo lähteä. Lähdin tästä Viron tyttöjen ja Turkin tytön kanssa, haimme Kölpinghouselta sen Unkarin tytön, Viron pojan ja Turkin pojan ja menimme keskustaan erääseen baariin, jossa oli jonkun ihmisen synttäribileet. Joukossa taisi olla yksi joka tunsi sankarin jonkun kaverin ja oli porukkaa sinne pyytänyt. Eli juuri kukaan meistä ei tuntenut ketään siellä, joten se oli vähän outoa. Siinä vaiheessa siellä ei edes ollut paljoa ihmisiä, joten päätimme lähteä Verdachtiin ja palata kenties myöhemmin. Menin noin puolen porukasta kanssa sinne, muut menivät käymään Allanilla ja tulivat sinne myöhemmin perässä. Siellä oli tuttu mukava meininki. Olimme sen verran aikaisessa, että ehdittiin juoda siellä pari halpaa coctailiakin :) (coctailit on aina ennen kymmentä vaan 4,50e, normaalisti 6,90e). Myöhemmin lähdimme takaisin bileisiin. Osa meni sinne suoraan. Me Suomen ja Viron ihmiset lähdimme käymään kebapilla ensin, koska pojilla oli nälkä. Tuli syötyä sellainen pitakebap, joka oli tosi hyvää. Täältä saa sellaista oikeaa kebappia, ei samaa kuin Suomesta… Ruokapaikassa oli tv auki ja sieltä tuli nyrkkeilyä. Pojat tykkäsivät, tytöt eivät niinkään… Kun pojat suostuivat lähtemään, menimme sinne bileisiin. Nyt siellä oli jo enemmän ihmisiä, mutta silti vähän outoa, kun ei tuntenut kuin sen oman porukan. Muutenkin se meno tuntui vähän väsyneeltä, joten emme olleet siellä kuin vajaan tunnin ja lähdimme yhden maissa kotiin. Kaikki olivat muutenkin jo väsyneitä…

Sunnuntaina nukuin pitkään! Kömmin ylös vasta yhden jälkeen. Ulkona oli sateista, joten ulos ei huvittanut lähteä. Netti ei toiminut, joten aika meni lakanoita vaihdellessa, pyykkiä pestessä (3 koneellista), tätä kirjoitellessa, syödessä ym. Kaikkea mihin ei tarvitse nettiä. Illemmalla nettikin onneksi rupesi toimimaan, joten pääsi hoitamaan normaalit surffailut. Koko päivä meni siis laiskasti kotosalla kaikkea pientä puuhaillen ja lepäillen.

Olen muuten saanut jonkun tyhmän pienen kevätflunssan :(. Perjantaina kurkku tuntui vähän hassulta ja lauantaina se muuttui nuhaksi. Eilen ja tänään on saanut koko ajan olla niistämässä :(. Toivottavasti menee nopeasti ohi eikä ainakaan tästä pahemmaksi muutu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti